Tarkempi haku

29.10.2014 Keskiviikko EtelänkiistaGustaf Nordenswan
Lajimäärä: 60
+8, 14 SSW, 1/8, >20km
Lähtöpäivä, Gusse juoksi majakalle vielä lyhyeen staijiin ja mä kiersin aseman lähipuskia.

60 lajia tunnissa oli kuitenkin aivan mainio tulos. Kohti Suomea.
Juha Sjöholm


28.10.2014 Tiistai Etelänkiisla, PikkulepinkäinenGustaf Nordenswan, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 79
9.00 +12C SW 15ms 8/8 4-5km
13.00 +14C SW 17m/s 8/8 5-10km
Kovat tuulet jatkuu. Aamu valkeni synkkänä, tuulisena eikä näkyvyyttäkään ollut kuin muutama km. Meribunkkerille joutui jälleen puskee hirvittävässä vastatuulessa. Aluksi muutto näytti utuisessa säässä olemattomalta, alleja ei ollut liikkeellä eiliseen verrattuna juuri lainkaan.
Jossain vaiheessa ruokkimuutto kuitenkin piristyi, ja 2,5 tunnin tapitus antoi lopputulokseksi 157m. suurin parvi täänään 16. Etelänkiisloja määritettiin tänään kaksi, joista toinen onneksi meni aivan rantaviivaa viistäen, kaikista ruokkilinnuista lähimpänä. onneksi ei tarvinnut ruveta vääntämään, omat määritystaidot kun on rajalliset. Ammattistaijaajat toki märittävät etelänkiislan neljästäkin miikasta ja odottavat varmaan innolla seuraavaa pohjankiislaryntäystä jotta pääsisi näyttämään todellisia kykyjään.
Muitakin lintuja meni meribunkkerin ohi yksin tai muutamin kappalein sen verran että saatiin päivän lajimääräksi varsin hyvä:79.

Pian pilvipeite repesi, utua oli edelleen ja tuuli voimistui entisestään n. 17-18m/s, lämpötila kohosi jälleen +14C. Kävin Montussa asti, lintuja varsin vähän. Paikallisista mainittakoon sama pikkulepinkäinen, tiltaltti, vuorihemppo ja 8 pulmusta.

Huomenna herra Sjöholm jättää sitten aseman kahden kuukauden miehitysjakson jälkeen. Siivottiin, tiskattiin ja saunottiin.
Gusse


27.10.2014 Maanantai pikkulepinkäinenNordblad,Jan, lähti, Nordenswan, Gustaf, sjöholm, Juha
Lajimäärä: 71
9.00 +12C SW 15ms 8/8 >20km
13.00 +14C WSW 17 ms 7/8 >20km
Talvi väistyi ja kesä tuli takaisin. Jo aamulla +12C ja keskipäivällä hätyyteltiin jo hellerajaa, +14C. Tuuli oli koko päivän lähes myrskylukemissa, lounaasta. Jände ilmoitti pitävänsä paremmin kirkkaista pakkasilmoista ja poistui kohti Suomea. En tiedä miten pohjoiseen joutuu matkustamaan niiden perässä tällä hetkellä.
Jatkoin hetken meribunkkerillä ruokkiprojektia, nyt pääsi jo 3-numeroisiin lukemiin, suurin parvi oli 17. Allejakin liikkui ensimmäisen kerran tänä syksynä kovassa vastatuulessa niukasti 4-numeroisia lukemia, mutta yli 20 vuotta takaisista ennätyslukemista jäätiin vielä muutama sata tuhatta.
Muita lintuja ei juuri ollut liikkeellä ja päivän ainoaksi merkittäväksi havainnoksi kirjattiin jo viikkoja aseman pihalla ollut erittäin kähmy vanha koiras pikkulepinkäinen.

Iltapäivällä kävin pyörällä Tammunassa, Loodessa ja Laadlassa. Tuuli oli rannoilla väkivaltaisen kovaa, eikä jänkäkurppaa ja västätäkkiä kummempaa löytynyt. Valorysällä helteistä huolimatta lentää ainoastaan Suomessakin runsaana esiintyvä Poecilocampa populi-kehrääjiä, yht. n. 10 koirasta. Lintulajeja vaikeissa olosuhteissa sentään 71.
Gusse


26.10.2014 Sunnuntai Leveäpyrstökihu, Riuttatiira, pikkulepinkäinenGustaf Nordenswan, Jan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 72
9.00 +9C SSW 11 m/s 8/8 >20km
14.00 +9C SSW 12m/s 8/8 <4km
Aamu valkeni hyvin synkkänä ja tuulisena. Jossain vaiheessa pääsin meribunkkerille havannoimaan oletettua ruokkimuuttoa. Jonkun verran niitä menikin ja vähän pikkulokkeja. Ajankohtaan nähden vähälukuisia lajeja olivat leveäpyrstökihu ja riuttatiira. Puoleltapäivin lopetin ja melkein samalla alkoi iltaan asti kestävä tihkusade joka pudotti näkyvyyden muutamaan kilometriin.
Aseman pihalta löytyi yhteensä vanha koiras pikkulepinkäinen ja saman ikäluokan muleli.

Syysmasennus alkaa vallata miehiä, koko syksy mennyt eikä rareja löydy. Tätä ei pidä ihmetellä kun eniten maastossa käytetään komppaajaa jolla ei juurikaan ole edellytyksiä mahdollisesti maastosta löytämiensä lintujen määrittämiseen. Oikeat lintumiehet käyvät pääosin kuvaamassa lintuja autolla, minkä jälkeen kuvat analysoidaan tarkasti tietokoneella höyhen höyheneltä. Kamera on ikävä kyllä ollut tänä syksynä hyvin tyly maastomäärityksiini. Onnekseni läheskään joka linnusta ei ole saatu kuvia.

Lämpötila on noussut sen verran toissapäiväsistä pakkaslukemista että jää on pääosin sulanut kotilahdessa.Pieni iltapäiväkomppaus viereisessä mäntymetsässä tuotti paitsi lehtokurpan, lukuisia hirvikärpäsiä niskassa ja pari hyttysenpistosta. Valorysä pantiin äsken päälle ekan kerran tämän retken aikana seurantamielessä, asemanhoitajan mieleksi ilman myrkkyä.
Gusse


25.10.2014 Lauantai Juha Sjöholm, Gustaf Nordenswan, Jan Nordblad
Lajimäärä: 62
9.00 +2C SSW 12m/s 7/8 >20
14.00 +6C SSW 11m/s 2/8 >20
Sitkeä monsuuni jatkuu, kääntyen hieman lounaaseen. Muutto oli nyt käytännössä 0. Eiliset petomäärät oli muisto vaan, esimerkiksi nähtiin koko päivänä 1 hiirihaukka, sekin lisäalueella, kun niitä oli eilen yli 70. Mustaleppälinnut oli vähentyneet 11sta 4ään.

Käytiin Loodessa missä oli osittain samat linnut kuin eilen: muuttohaukka, 2 kuovia, 3 jänkäkurppaa ja 2 pajusirkkua. Sepelrastas puuttui tai piilottautui. Iltapäivällä komppasin pitkästä aikaa Suurerahun. Hyvin hiljaista muutama kymmenen niittykirvistä ja 4 jänkäkurppaa lisää, mikä korotti päivän yhteismääräksi 7. Kuvittelin hetken tulosta aseman ennätykseksi, mutta tarkastus tuoreessa julkaisussa paljasti että 2.10.2006 on nähty täsmälleen sama määrä.

Lintupäivä ei siis ollut kovin kaksinen, päivän lajimääräkin 20 vähemmän kuin eilen.
Gusse


24.10.2014 Perjantai jalohaikara, vuorihemppo,maakotkaJuha Sjöholm, Gustaf Nordenswan, Jan Nordblad
Lajimäärä: 82
9.00. -2C SSE 11m/s 4/8 >20km
14.00 +3C S 12m/s 2/8>20km
Pakkasaamu,vestynnyrit maa, ja kotilahden pohjukka vahvasti jäässä. Aamun ensimmäinen lintu oli valkoinen haikara joka yritti tasapainoilla lahdenpohjukan kivillä ennenkuin lähti kohti etelää. Sorsat olivat joutuneet siirtymään jäätyneistä kivikoista ulos. Staijattiin kahvion terassilta maakotkia, jotka eivät kuitenkaan näyttäytyneet. Varpushaukkoja näkyi heti aamusta pakkaslukemiin ja päivämäärään suhteutettuna kohtalaisesti. Pian alkoi myös näkyä hiirihaukkoja, ekassa tolpassa 11 ja jokunen piekana.

Petomeininki jatkui noin puoleenpäivään asti, lopulta nähtiin aseman pihalta maakotkakin. Yhteensä nähtiin n 80 nisaria, hihoja, 8 lagoa, peräti 5 gentiä ja 2 paikallista pereä.

Petostaijin jälkeen siirryttiin Laadlan kautta Loodeen, missä havaittiin Muuttohaukka, vuorihemppo, kuovi, 3 lajia uikkuja ja 2 lajia gaviaa. Minut jätettiin sinne ypöyksin komppaamaan ja löysin pihlajasta vanhan tai nuoren? sepelrastaskoiraan, 3 jänkäkurppaa, 18 taivaanvuohta ja paljon muuta sälää.
Lopulta kävelin Loodesta hyvin vaikeakulkuista rantareittiä koko matkan Karusteen, mistä Jände poimi minut kyytiin.

Sillä välillä Jokinen oli käynyt Kuressaressa ostoslistan kanssa. Hän suoriutui ostoslistasta niin hyvin, ja vähin kustannuksin, että hänet julistettiin aseman viralliseksi hovihankkijaksi.

Jände alkaa jo kaivata täältä pois, toteaa" meno on kuin moukarihäkissä". Tulee mieleen Pink Floydin lyriikka v 1973 " kicking round on this same old ground, what have we found, wish you were here".
Me vielä ollaan.
Gusse


23.10.2014 Torstai MaakotkaGustaf Nordenswan, Juha Sjöholm, Jan Nordblad
Lajimäärä: 72
10.00 +2C E 10m/s 5/8 >20km
14.00 +3C E 12 m/s
17.00 +2C E 14 m/s
Pojat ovat päättäneet siirtää Sörven lintuaseman Panga pankiin´joten he lähtivät heti aamusta sinne. Lokkeja kuulemma esiintyy siellä enemmän kun koko Virosta on tavattu virallisesti. kaikkia uudistuksia vihaavana äärikonservativina jäin itse tähän vanhalle asemalle komppaamaan samoja vanhoja puskia.

Itätuuli puhalsi edelleen ikävän voimakkaana läpi päivän toistakymmentä m/s.Pian kuitenkin aurinko ryhtyi paistaa ja loppupäivä oli sitten lähes pilvetön. Tuulesta riippumattalintuja näkyi varsin mukavasti. Piirivalveen pihassa heti 6 mustasleppälinnun parvi nurmikolla. Pyrstötiaisia ja sinitiaisia oli eniten liikkeellä. Länsiniemen päällä huomasin kaikki 100 varista ja 5 korppia ilmassa ja syy olikin nopeasti todettavissa, 3 kotkaa ilmassa joista 1 merikotka ja 2 nuorta maakotkaa.Muitakin petoja näkyi: 10 hiirihaukkaa, 2 piekanaa, 2 kanahaukkaa ja kymmeniä nisareita.

Palattuani meribunkkerilta missä oli varsin tuulista ja vaikeaa havannoida, kotkia oli edelleen samassa kohdassa 3kpl, mutta nyt ne osoittautui kaikki nuoriksi maakotkiksi. Eipä taida Sörven asemalla aiemmin nähty näin isoa maakotkaparvea? Vähän myöhemmin ilmeisesti samat näkyi aseman päällä valumassa pohjoiseen. Vielä klo 16 aikoihin näkyi uudestaan Suurerahun päällä 2 yksilöä, mahd. samoja.

Pojat saapuivat Pangasta, missä he näkivät runsaasti lokkeja. Maakotkat ei kuitenkaan suostuneet heille näyttäytymään.

illalla hyytävän kylmää ja tuulista, ainoastaan saunassa vähän lämpimämpää.
Gusse


19.10.2014 Sunnuntai Hillar Liiv, Mati Martinson, Juho Sjöholm
Sügise läbi sai väheke tööd tehtud. Lindude jaoks palju aega ei jäänud. Kuid piirivalvehoovi üks lobudikest - vana saun/garaaþ sai katuse alla. Varem oli asi selline, et vesi tuli lihtsalt läbi. Nüüd annab sinna juba ühte-teist paigutada kui veel väheke rahakotti pigistada ja sisetööd ka ära teha. Välimised tööd ootavad järgmist kevadet. Las maja vahepeal väheke kuivab.

Tänud abilistele, et katus üldse niikaugele jõudis. Mina olin ainult abitöölise abi.
MM


18.10.2014 Lauantai Allar Liiv, Mati Martinson, Maris Sepp, Juha Sjöholm, Marko Valker, Tarvo Valker, Martin Vesberg
Lajimäärä: 86
Lataa asemalomake (pdf)
Jõudsime eile Sõrve. Õhtul sõime seenekastet ja lootsime homme kohata rarisid. Rahustel olid raba –ja suur-laukhaned. Üks meist nägi ka kodukakku. Järgmisel päeval äratus kl 7.00. Alustuseks staiasime ja kompasime Loode majaka ümbruses. Seal määrasime paarkümmend liiki. Peale seda käisime ühe lahesopi juures. Sealt tuli huvitav vaatlus – 4 punajalg-tildrit, oktoobri lõpus! Mõntus oli palju rohe-, põhja –ja metsvinte ning üks tuuletaja ja raudkull jpt. värvulised. Tänase päeva nael oli kindlasti Mõntus vaadeldud jõgivästrik. Lõpuks käisime Sääre tipus. Ka sealt tuli uus vaatlus – koldvint. Saime vaadelda ka tavaliselt väga rahutut lindu – randkiuru, teda just igapäev ei näe. Seal oli ka väga julge emane pöialpoiss, kes tahtis väga lähedalt inimestega sõbrustada – teda sai vaadelda ja pildistada paarikümne sentimeetri kauguselt. Mina ise olen Sõrves esimest korda linnuvaatlust tegemas ja seekord 29 uut liiki, mida enne pole näinud. Kokku nägime 80 erinevat linnuliiki. Siin oli palju liike, mida Kuressaare ümbruses teoreetiliselt ei näe. Minule meeldis ja ma tulen siia kindlasti tagasi!
Martin


17.10.2014 Perjantai Juha Sjöholm, Ira Rekilä, Matti Rekilä
Lajimäärä: 88
Lataa asemalomake (pdf)
+5 pilvistä, illalla aurinkoista selkenevää, max +8, NE 5 , illalla 0
Kolea säätyyppi jatkuu, onneksi koillistuuli oli jo aamulla aika heikkoa. Juha komppasi majakkaniemä ja löysi jo pohjoisen lintuja, syksyn ekat pulmuset ja
vuorihempot. Myöskin uiveloiden määrä on kasvamaan päin lahdella.
Muutolla aika rauhallinen meininki, naakkoja ja variksia oli liikkeellä. Pikkujoutsenia nähtiin useampi parvi.
Muleleita oli ilmaantunut pihapiiriin ja päivän summaksi saatiin viisi eri lintua.
Iltapäivällä keli oli niin hyvä, että kävin kumiveneellä länsiniemessä. Vesi on aika matalalla joten lääniä kyllä riittää.
Kahlaajista oli paikalla vielä suosirrejä, tundrakurmitsoja, töyhtöhyyppiä, punakuiri ja kivellä päivystänyt nuori muuttohaukka.
Päivän kovin havis taisi olla kuitenkin Juhan näkemä harakka museon pihapiirissä.
Illalla sauna ja sää selkeni ja lämpötila putosi nollan tuntumaan.
Masa


16.10.2014 Torstai VirtavästäräkkiJuha Sjöholm, Ira Rekilä, Matti Rekilä
Lajimäärä: 74
Lataa asemalomake (pdf)
Tuuli edelleen NE navakkaa, pilvistä, koleaa +7
Aamulla oli kiva ilma vaikka tuuli kylmästi. Me mentiin linturetkelle majakalle. Siellä äiti, isi ja muut näkivät virtavästäräkin. Sitten mentiin näyttelyyn majakkataloon koko perheen kanssa, siellä oli kaikki majakat. Asemalla oli hippiäinen kuistilla, se yritti päästä ulos. Isi otti sen käteen ja otti kuvan meistä ja hippiäisestä. Syömisten jälkeen lähdettiin kaupunkiinpäin ja ennen kaupunkia Kiia kävi ratsastamassa yhdessä paikassa.Ansekulassa. Mä heittelin Vupi koiralle palloa sillä aikaa. Vupi oli Australian karjakoira ja tosi kiltti. Sitten me käytiin kaupungilla asioilla.
saneli Maiju


15.10.2014 Keskiviikko VirtavästäräkkiJan Nordblad, Juha Sjöholm, Ira Rekilä, Matti Rekilä
Lajimäärä: 110
Lataa asemalomake (pdf)
Pilvistä, NE 12 m/s, 8/8, 10 - 20 km
Tänään vietettiin kansainvälistä lintuasemaskaba päivää. Ainakin maaottelua Suomi-Viro.

Kaikki laitettiin peliin, eka laji oli puolenyön jälkeen tundrahanhi ja sen jälkeen jossakin vaiheessa lehtopöllö.

Aamu alkoi vilkkaalla muutolla, sepelkyyhkyjä painoi etelään 31 320 ja mukana painoi naakkaa, mustavarista sekä kaikkea sälää taivaan täydeltä.

Puolen päivän aikaan lajisumma oli jo satasessa, siitä se rauhoittui kun pinnakortti oli armottomasti meitä vastaan. Ei pahoja puutteita. No mutta, olihan niitä esim. käpytikka jäi sitten näkemättä.

Parhaina lajeina virtavästäkki, pikkulepinkäinen, kalasääski... No joo. Lopulliset tulokset eivät vielä ole selvillä. Mutta me jo juhlitaan.
Juha Sjöholm


14.10.2014 Tiistai Jan Nordblad, Juha Shöholm, Ira Rekilä, Matti Rekilä,
Lajimäärä: 73
Lataa asemalomake (pdf)
+ 12, aamulla sadetta, päivällä sade lakkasi, pilvistä, tuuli NE 10 m/s
Aamulla herättiin vesisateeseen ja tuuleen. Uloslähtöä venytettiin ja nautittiin porukalla kunnollinen aamiainen.
Kiian kanssa ajeltiin Sörven niemellä ja kuinkas ollakkaan ajauduttiin Hindun kylän hevostilalle. Täällä ystävällinen emäntä ja seurana ollut austaralian karjakoira esitteleivät Kiialle hevosia. Ehkä torstaina Kiia pääsee ratsastamaan.
Asemalla päivä oli niin peruspullaa, ettei juuri mitään mainittavaa.
Parhaana Loodessa havaittu harakka.
Keskittyminen huomiseen pinnakisaan aloitettiin illalla ja toiveet pöllöistä oli korkealla.
Masa


13.10.2014 Maanantai Jan Nordblad, Juha Sjöholm, Ira Rekilä, Matti Rekilä
Lajimäärä: 87
Lataa asemalomake (pdf)
Puolipilvinen, tuuli WSW 6 m/s, +10
Hieno vienotuulinen poutapäivä. Aamulla innostuttiin staijaamaan maabunkkerilla. Kyyhkyjä muutti niin innokkaasti, että yhteissummaksi laskettiin 24400! alkuiltapäivään mennessä. Pikkulepinkäinen näyttäytyi muutaman päivän piilottelun jälkeen.

Iltapäivällä osalla porukasta oli kauppareissu Laadlaan ja osalla Kuresaareen. Innostuttiin myös Maijun kanssa leipomaan omenapiirakka maabunkkerin omenoista.

Pimeän tultua tuuli tyyntyi täysin ja lehtari äänteli muuten hiljaisessa illassa.
Ira


12.10.2014 Sunnuntai Juha Sjöholm, Jan Nordblad, Ira Rekilä, Matti Rekilä,
Lajimäärä: 78
Lataa asemalomake (pdf)
Aamulla sumua, iltapäivällä sadetta
Sumulauttoja purjehti aanusta pitkin majakkaniemeä. Majakan huippu katosi ajoittain näkyvistä. Tuuli oli kuitenkin lupaavasti kaakosta.
Yritettiin hortoilla pitkin niemeä, mutta mitään mainittavaa ei löytynyt. Staijattiin jonkin aikaa meribunkkerilla sään parannuttua, mutta aika rauhallista
oli merellä. Allitkaan eivät ole lukuisati vielä näille vesille saapuneet.
Puolenpäivän jälkeen Looden retkellä parhaat havikset olivat kaksi nuorta muuttohaukkaa, joiden saalistusta pääsimme seuraamaan.
Iltapäivällä alkoi jatkuvampi sade ja tuuli voimistui. Illalla tyyntyi ja sade lakkasi. Sää tuntui niin otolliseslta yömuutolle, että Jände ja Holmes kävivät tarkistamassa majakalla tilanteen. Ei ollut muuttoa entiseen malliin.
Asemalla Vili vainusi lopulta jotain pimeästä metsästä. Olisiko tullut pihaan villisian tuoksuja kun koira haukkui ja oli täpinöissään pitkän aikaa.
Masa


11.10.2014 Lauantai KirjosiipikäpylintuJan Nordblad, Juha Sjöholm, Matti Rekilä, Ira Rekilä
Lajimäärä: 83
Lataa asemalomake (pdf)
+14. Puolipilvistä, heikkoa etelätuulta
Aamulla melkoinen yllätys, maabunkkeri oli miehitettynä. Hannu Juka oli kaverinsa kanssa vallannut staijipaikan. Me siinä päättelimme samantien jatkaa puskien komppaamista majakkaa kohti.

Eipä siinä mitään ihmeellistä, uutta tai ihanaa keksitty. Tai no joo, saatiin sentään tuo kirjoloxia.

Puolen päivän kierros kasarmilta, Jäämaja ja Looden kautta oli melko hiljaista. Iltapäivällä, Rekilät saapuivat meitä auttamaan lintujen löytämisessä. Sen verran myöhään että iltaväännöllä jengi sai ihailla vain nuorta muuttohaukkaa.

Huomenna sitten entistä paremmin ja tuorein voimin.
Juha Sjöholm


10.10.2014 Perjantai TaigauunilintuJan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 66
Lataa asemalomake (pdf)
+15, sumua, enemmän ja vähemmän sadetta
Kymmenes kymmenettä, legendaarinen lintupäivä missä tahansa pohjoisen Euroopan lintuasemalla. Me emme silti mitään kovin suurta tajunnan räjäyttäjää nähneet. Vaikka aika sumussa hortoilimme pitkin ja poikin niemeä.

Ok, taigauunilintu, pari pikkusieppoa sekä vanha koiras pikkulepinkäinen nähtiin.

Huomenna nähdään se mega, kun Matti tulee ja näyttää sen meille. Eihän täällä turhaan olla.
Juha Sjöholm


8.10.2014 Keskiviikko Juha Sjöholm
Lajimäärä: 71
Lataa asemalomake (pdf)
+14, aamulla kovaa etelänpuoleista tuulta ja sadetta. Puolesta päivästä alkaen aurinkoa ja tyyntyvää
Aamun ulkokäynnillä sai todeta parhaan ratkaisun olevan painua takaisin punkkaan. Sää ei todella hellinyt vanhan luita tai lonkkavikoja. Sade loppui puolenpäivän jälkeen, ja tuulikin alkoi tyyntyä.

Baarin kulmalta ei juuri mitään enää irronnut, joten käynti Loodessa ja yksikätisen vääpelin kasarmeilla.

Lajeja hurjat 71. Huomattavasti paremmin kuin eilen. Tästä lähdetään taas ylöspäin jos säät suosivat.
Juha Sjöholm


7.10.2014 Tiistai LeveäpyrstökihuJuha Sjöholm
Lajimäärä: 40
Lataa asemalomake (pdf)
+13. Kovaa itätuulta, sadekuuroja
Tuuli ei ole mun kaveri. Löysää retkeilyä aamulla ja iltapäivällä baarin ja majakan kulmilla.

Muutto aika tavalla seis, samoin puskat tyhjinä. Huomiseksi tämän tuulen pitäisi kai jo tyyntyä.

Siitä huolimatta komeasti rantaviivaa hipoen vanha merikihu sekä kaksi leveäpyrstökihua. Kai niitä olisi enemmänkin mennyt jos olisin viitsinyt staijata. Mutta vanhaksi tulemisessa ei ole mitään hyvää, ei edes kiinnostusta seisoa huonossa kelissä tyhjää merta tuijottaen.
Juha Sjöholm


6.10.2014 Maanantai Juha Sjöholm
Lajimäärä: 59
Lataa asemalomake (pdf)
+13. kovaa itätuulta
Pukkaa kovaa rarituulta idästä, ehkä hieman kiian kovaa ollakseen mikään lintukeli. Muutto aivan nollassa, lajimäärä vain 59.

Ehkä huomenna on parempi päivä, vaikka tuuli tuntuu vain yltyvän.
Juha Sjöholm


5.10.2014 Sunnuntai Juha Sjöholm
Sumua ja aamupäivästä voimistuvaa itätuulta
Retkeilyä asema alueen ulkopuolella. Muuten päivä tietsikan kanssa pelleilyä. Siitä syystä ei lomaketta tai havaintoja.

Villisiat muuttivat mukavuuslaitosten välistä maisemaa viime yönä tonkimalla "murun" huonoon kuntoon.

Siinä ne merkittävät.
Juha Sjöholm


4.10.2014 Lauantai Jan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 106
Lataa asemalomake (pdf)
+17. tyyntä, sumua osan ajasta päivää
Haastettiin Säpin lintuasema eilen leikkimieliseen pistekilpailuun. Myös Rönski uhkasi liittyä mukaan. Saa nähdä miten käy.

Eilisen uhon jälkeen aikaisesta aamuherätyksestä siirryimme ulos jo kahdeksan aikaan, eli myöhemmin kuin koskaan koko syksynä. Jände lähti kiertämään majakkaa ja meribunkkeria, ja minä maabunkkerin kautta komppaamaan.

Päivää riivasivat niemellä pyörineet sumulautat, välillä näki ja suurinta osaa ajasta näki mutta ei hyvin. Sumu vei meiltä varmasti muutaman lajin, eikä tuonut mitään tilalle.

Parhaita haviksia syksyn eka tilhi, keltahemppo, asio sp ja ruokki. Myös Suomelle vieraat peruskamat riuttatiira ja viitatiainen poimittiin tietenkin. Syksyn invaasiolaji leveäpyrstökihu tuli myös plokattua.

Pahimpia puutteita kurki sekä eilen nähty ristisorsa, punasotka... sekin oli tossa lahdella joku päivä.

Mut 105...saavu sinne siis!

Lehtopöllö puuttuu vielä, siitä voi saada lajin. Huutaa tossa joka toinen tai kolmas päivä. Aikaa on vielä vajaa neljä tuntia.

Edit: Helmipöllö aseman pihassa. Missä lehtari?
Juha Sjöholm


3.10.2014 Perjantai Jan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 76
+15, pilvipoutaa, lähes tyyntä
Aivan mahtava rarikeli, pilvipoutaa ja tyyntä. Mutta haviksilla ei varsinaisesti juhlittu. Majakalla pensastasku, Loodessa muuttohaukka, leppälintu ja ristisorsa. Näillä ei jäädä elämään lintutieteen historiaan, ei edes bongarin märkään uneen.

Huomenna otetaan kisaa Säpin ja Rönskin kanssa. Se tietää aikaista aamuherätystä ja retkeilyä 120% teholla. Oikeastaan 200% teholla jos ollaan molemmat ulkona koko päivän. Oikeastaan me ollaan aina.

Juha Sjöholm


2.10.2014 Torstai Taigauunilintu, isokirvinenJan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 78
Aamulla viileää, päivällä +20 ja kesäkeli
Eilisen kivan hanhimuuton jälkeen tikkana bunkkerille staijiin ja Jände kiertämään pusikoita. Päivän eka hieno laji taigauunilintu tulikin täysin puskista kun Jände löysi taigauunilinnun.

Muuttohaukka vetäisi myös mua lähes korvista viistäen museon yli, saman linnun näki myös Jände toisaalta sekä paikalle saapunut Ukun luotsaama brittiryhmä. Vähän sen jälkeen meni yli isokirvinen jonka kuulin, mutta toi ryhmä varmisti majakan läheltä.

Puolen päivän jälkeen muutto oli totaalisesti ohi, kesä kävi päälle ja koko niemi tuntui tyhjältä. Puskissa ei paljon lintuja hyörinyt.

Iltapäivällä istuttiin aseman pihassa kun suohaukka, no ok - sinisuohaukka lähti yllättäin mukavuuslaitoksen päältä puusta. Ihmeteltiin kovasti miten se oli siihen päässyt ohi vakuuttavan staijiseulan. Sattuu sitä näköjään paremmissakin piireissä sekä myös meille.

Huomenna revitetään, aina ei voi olla hiljaista!
Juha Sjöholm


1.10.2014 Keskiviikko Gustaf Nordeswan, Jan Nordblad, Juha Sjöholm
Lajimäärä: 75
Lataa asemalomake (pdf)
+14, aurinkoista ja aamusta alkaen voimistuvaa pohjoisen puolista tuulta
Aamulla kylmän kalsea syyskeli joka enteili hyvää muuttopäivää. Staijattiin maabunkkerilla hanhia laskien, summaksi tuli 20 000.

Yhdentoista aikaan piti lähteä viemään GN Kuressaareen. Gusse poistui maisemista, me kävimme nauttimassa muiden tekemästä ruuasta ja ostimme täydennyksiä.

Iltapäivällä pientä staijia ja pienimuotoista rengastusta.
Juha Sjöholm