Tarkempi haku

25.7.2014 Perjantai Lauri Mäenpää, Minna Mäenpää, Markku Tunturi, Anne Idman, Mati Martinson, Hillar Liiv ja Vahur Poopuu
Lataa asemalomake (pdf)
Aamulla oli aika lailla hiljaisempaa pihahysyliikehdintää kuin eilen. Ruovikon reunassa sensijaan vilisti mukavasti kerttusia. Tunsa komppaili pusikoita ja minä menin auringon noustessa Matin kojuun rannalle. Kahlaajia ja harmaahaikaroita oli tarkoitus kuvata, mutta yllättäen lietteellä vilisikin villisikoja.
Päivällä tarkistimme länsiniemen ja Vesitükinmaan. Kahlaajia oli säähän nähden kohtuullisen mukavasti. Suosirrejä parisataa, iso-kuovi ja pulmussirrejä kutakin jokunen. Liroja löytyi lahden rannoilta 70 ja valkovikloja 40. Vesitükinmaalla on tiirojen käytöksen perusteella vielä poikasia. Selkälokki myös pesii ainakin yhden parin voimalla. Illan uintiretken tulos oli vielä päivän rari- turturikyyhky katajaniityllä. Illalla sauna.
Late


24.7.2014 Torstai Tamme-roheöölane (Bena bicolorana)Lauri Mäenpää, Minna Mäenpää, Markku Tunturi, Anne Idman ja Mati Martinson, Hillar Liiv, Vahur Poopuu
Lataa asemalomake (pdf)
Hellettä vain pukkaa ja pukkaa. Valittaahan ei oikein voi kun sama korkeapaine talvella tekisi saman lämpötilan mutta miinusmerkkisenä. Pihalla kuhisi aamulla mukavasti hysyjä, siitä sen syksyn huomaa. Yritettiin kovasti katsella lintuja, mutta kyllä toi helle vie vähän noita voimia. Niinpä Laadla poodiin pyöräilyn jälkeen oli pakko käydä uimassa ja relata pihalla.
Late


23.7.2014 Keskiviikko Tamme-roheöölane (Bena bicolorana)
Lataa asemalomake (pdf)
Mati sai perhosrysistä kolme noita tammen vihreitä jotain perhosia. Kyseessä on Viron viides kuudes ja seitsemäs havainto lajista. Tunsa ja Anne saapuivat kolmen jälkeen ja ilta sujuikin rennosti pihan tuntumassa. Saunassakin käytiin.
Lintuja oli aika samalla tavalla kuin eilen. Käytiin jälleen Länsiniemessä, jossa metelistä pitivät n.150 riuttatiraa huolen. Merikihuja ei ole vielä ilmaantunut Länsiniemen lokki-ja tiiramassaa kiusaamaan.
Kirjokerttuja havaittiin kaksi, joista toinen oli nuori lintu. Puskissa palloilee muutenkin mukavasti hysyjä, että syksyä pukkaa.
Late


22.7.2014 Tiistai Lauri Mäenpää, Minna Mäenpää ja Mati Martinson
Lataa asemalomake (pdf)
Helteinen kesäpäivä
Saavuttiin eilen illalla Minnan kanssa asemalle. Sää on tosiaan riittävän kesäinen, hellettä pukkaa ja tuulikin kävi heikkona itäkoillisesta. Aamu sujui majakkaniemellä lähinnä paikallista linnustoa ihmetellessä. Päivällä pyyhkäistiin Laadla poodiin ostoksille ja ilta sujui auringonlaskuun saakka veneellä reitillä Vesitükinmaa Lombimaa ja Länsiniemi.
Lintuja oli aika mukavasti. Länsiniemessä oli kolme mustapyrstökuiria ja Lombimaalla kuusi pulmussirriä. Majakkaniemellä pyöri aika mukavasti hysyjä. Yksi kirjokerttukin näkyi baarin lähellä.
Illalla Minna sai villisiasta eliksen kun yksi epeli oli ilmeisesti matkalla Matin ruokinnalle.
Late


20.7.2014 Sunnuntai Mati Martinson
Põssad saavad nüüd head ja paremat. Linnujaama muruplats on rahule jäetud.
MM


17.7.2014 Torstai Mati Martinson, Karl Eik Rebane, Ainar Unus
Vahepeal linnujaama tegemiste kajastamisel pikem paus. Sai kurgi taga aetud ja igasugu muid tegemisi tehtud.

Põssad tahavad jälle muru kallal pahandust tegema hakata. Eks neil ka kõht tühi. Selle ennetamiseks on targem ise süüa anda ja kindlas kohas paigal hoida. Hoiab nad murutuhnimise mõtetest eemal. Maja taga viuplatsil saab nende tegevust läbi akna jälgida ja iga kell varjendist pilti tegema minna.

Tõime koos poistega Kiratsilt pool tonni vilja. Õhtuks oligi emis põrsastega akna taga. Pärastpoole teine emis ilma põrsasteta.
MM


2.7.2014 Keskiviikko
Vesitükimaal kormoranide rõngastamine. 185 värvirõngast ja sadakond ainult alumiiniumi.

Talv läbi tuleb kormoranidelt tagasisidet. Talvitumis- ja läbirändepaik on neil peaaegu kogu Euroopas, kaugemad taasleiud tulevad Põhja-Aafrikas Tuneesiast. Kormorane tundub olevat küll palju, kuid rõngastusinfo põhjal on nende surevus talvituspaikades üsna suur. Küll upub neid kalavõrkudes, küll lastakse kalatiikidelt ja tihti leitakse ebasoodsate ilmastikuolude tõttu hukkunuid. Suur hulk rõngainfost saadakse eemalt värvirõngaste koode lugedes.

Poegadele oli jälle hulk emakala ja ümarmudilat toduks toodud. Mõlemad on põhjakaladena suured räimemarja söödikud. Kalamehed peaksid tänulikud olema, et kormoranid tulnukliiki ümarmudilat ohjavad. Paraku kalamehed ohjavad jälle kormorani ja siis kurdavad, et meri on püügiks kõlbmatut hõbekokre ja ümarmudilat täis.
MM